Yrkesmässa för gymnasieelever 21 mars

Vad gör en fiskveterinär och vad ska du studera om du vill jobba med att återställa vattenmiljöer? BSSC bjuder in gymnasieelever för att inspirera till yrkesval och gymnasiearbeten kopplat till hav och vatten.

 • Under en rolig, inspirerande och användbar förmiddag kan gymnasieelever möta aktiva yrkesmänniskor så som marinbiologer, miljöanalytiker, marinarkeologer, skeppare, vattenförvaltare, yrkesdykare och vetenskapsjournalister. På plats finns även studenter och studievägledare.

  Läs mer och anmäl dig och dina elever här

  Inspiration till yrkesval och till gymnasiearbeten

  – Hjälp dina elever att se möjligheterna efter studenten! Det blir en dag med handfasta exempel och inspiration för att välja yrken och studievägar kopplat till vatten och hav. Mitt tips är att också boka något av alla intressanta pass eller låta eleverna delta i en ”crash course” i vetenskaplig metod och statistik! säger Elisabeth Lundmark, pedagog och en av initiativtagarna till mässan på Baltic Sea Science Center.

  Mässan passar extra bra för årkurs 3 som börjar fundera på vad de ska göra efter studenten och årskurs 2 som ska göra gymnasiearbeten. Under förmiddagen kan lärare boka in elever på inspirerade pass.

  Gustaf Almqvist,, Elisabeth Lundmark, yrkesdykare

  Gustaf Almqvist, Elisabeth Lundmark, akvariearbete och naturvård – träffa aktiva yrkesmänniskor 21 mars.

  Universitet, företag, organisationer och myndigheter på plats

  På plats under dagen är bland andra Naturvårdsverket, Skärgårdsstiftelsen, Deep Sea Reporter, Stockholm Vatten och Avfall, Statens veterinärmedicinska anstalt, VRAK, Länsstyrelsen, Baltic Sea Science Center, Skansen, R/V Electra samt studenter, studievägledare och forskare från Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Se alla medverkande här

  Havsmiljöns utmaningar skapar engagemang

  En av de som du träffar på mässan är Gustaf Almqvist, som tidigare både forskat och arbete inom EU med miljö- och fiskefrågor. Nu leder han ett regionalt projekt för en ekosystembaserad förvaltning av havs- och skärgårdsmiljö hos Länsstyrelsen Stockholm.

  – Jag har en brokig bakgrund men med en gemensam nämnare: fisk och fiske och hur viktigt det är att man tar hänsyn till helheten i havsmiljöpolitik. Allt hänger ihop. När jag doktorerade om den invasiva fiskarten svartmunnad smörbult tillbringade jag många somrar i Polen. Där såg jag stora utmaningar för havsmiljön och blev alltmer engagerad i ett bredare miljöarbete. Jag ser fram emot att träffa gymnasieelever under mässan och berätta mer om min väg, säger Gustaf.

  Entré till Skansen ingår – går vårens studiebesök den 21 mars!

  Yrkesmässan är gratis. Passa på att göra vårens studiebesök till Baltic Sea Science Center, i samband med ert besök på mässan har ni fri entré till Skansen!

  Läs mer och anmäl dig och dina elever här

 • BSSC alla samarbetsparterns_black kopiera

  Yrkesmässan är ett samarbete mellan Baltic Sea Science Center på Skansen, Stockholms universitet, Stockholm Vatten och Avfall och Sveriges Lantbruksuniversitet. Läs mer om våra partners.