Många människor skulle aldrig få möjlighet att se vilda djur i verkligheten om det inte fanns djurparker. Att möta djuren på Skansen bidrar ofta till många funderingar. Inte sällan leder det till ett ökat intresse och nyfikenhet att vilja lära sig mer. Det är precis vad vi vill. Vi vill att fler ska bli intresserade av djur och natur. Genom att människor får möjlighet att se våra djur, ta del av hur de lever, blir vår roll folkbildande. För att främja vilda djurs fortlevnad i det fria, en natur i balans och i samklang med människan, krävs ett ökat intresse och större kunskap. Det vill vi bidra med!

Att Skansens besökare får möjlighet att lär sig om den nordiska naturen och djuren ser vi som ett av våra viktigaste uppdrag. Vi tror att kunskap och upplevelser som väcker känslor och nyfikenhet för djur och natur skapar större förståelse för vikten av att bevara och ta hand om våra ekosystem.

Kunskap leder till förändring

Visste du att det kommer omkring 55 000 skolelever varje år till Skansen för att lära sig om natur, djur och kultur! Och varje år besöker om nästan en och en halv miljon gäster oss – tänk vilken fantastisk möjlighet för alla människor att få kunskap, upplevelser och att faktiskt uppleva svensk natur och djur på nära håll. Många vet till exempel inte att 25 procent av våra däggdjur är utrotningshotade. Att visenten var helt utrotad men nu finns åter i naturen tack vare djurparker och däribland Skansen.

I kalendariet hittar du dagliga program där vi presenterar djuren, vårt arbete med dem och relationen mellan djur och människa. Förutom att vi i vårt dagliga arbete berättar om djuren har vi en mängd skolprogram där klasser under en eller några timmar får lära sig mer om våra djur.