Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Lucia på Skansen

Luciafirandet är en av vinterns ljuspunkter, och en anrik tradition. Det första luciatåget på Skansen hölls så tidigt som 1893.

 • Historien om Lucia tog sin början på Sicilien på 280-talet. Sedan dess har helgonet mött gamla hedniska traditioner och svenska seder och gett upphov till nya traditioner.

  Skansen har varit starkt bidragande till att sprida luciatraditionen. Den första bilden av en Lucia här på Skansen är från 1896 och visar Kerstin Olsdotter från Mora. Hon bär vit blus, vit kjol och har ett rött skärp runt midjan. På huvudet har hon hela hjässan täckt av en ljuskrona med lingonris.

  Under 1900-talet ordnades både luciatåg med vuxna och med barn på Skansen. 1973 inleddes ett samarbete med veckotidningen Året Runt där Lucia kröntes på Skansen. Vid den här tiden kom lucians utseende i fokus och av många sågs det hela mer eller mindre som en skönhetstävling. Lucian förväntades dessutom mest stå tyst framför luciaföljet. Under senare år har fokus skiftat till att lucia skulle kunna sjunga. Sedan 2013 ordnar Skansen luciafirande i egen regi.

 • Lucia 2023

  Välkommen till luciafirandet på Skansen 2023. Håll utkik här för mer information inför nästa jul!

 • lucia och stjärngossar

  Foto: Nordiska muséet