Hantverk och verkstäder i jul

Kliv in i våra verkstäder och möt hantverkare som visar och berättar mer om olika hantverk genom tiderna! Vilka verktyg, tekniker och material använde man? Vad framställde man och vem arbetade här?

 • Skansens borgerskap är en sammanslutning hantverkare – yrkesverksamma, pensionärer eller studenter – som arbetar i våra kulturhistoriska verkstäder. Genom borgerskapet lever kunskapen om historiska hantverk vidare, och förhoppningsvis väcks ett intresse för det immateriella kulturarvet hos någon ny, varje dag.

 • Jul i hus och gårdar

  Promenera runt i våra juldoftande hus och gårdar, och upplev hur jularna var förr i tiden. Vad hade man på julbordet och vad hade högtiden för betydelse i olika tider? Våra kunniga museipedagoger berättar om och visar pyntade granar, uppdukade julbord, julbak och många andra svenska jultraditioner.

 • Om julen

  Många av våra jultraditioner är en förening av gamla svenska traditioner blandade med inslag från andra länder. Lär dig mer om högtidens ursprung, utveckling och olika delar – och hur firandet sett ut på Skansen genom tiderna.

 • Våra verkstäder

  Klicka dig vidare på den verkstad du vill veta mer om för att se dess öppettider under julen på Skansen 2023

  Mekaniska verkstaden

  Här verkstad på 1920-talet. I taket löper ett virrvarr av remmar som försåg verkstadens maskiner med el. Kom in och utforska verkstadsarbetarens vardag, industrihistorien och arbetarrörelsens framväxt.
  Se tider

  Bokbinderiet

  Att tillverka en bok förr krävde mycket arbete, arbetsmomenten var många och allt utfördes för hand med olika verktyg. I vårt Bokbinderi kan du uppleva hantverket i en mindre verkstad på 1840-talet.
  Se tider

  Boktryckeriet

  Konsten att trycka böcker var en revolutionerande uppfinning när den kom på 1400-talet. I vårt boktryckeri kan du uppleva hantverket som det såg ut på 1840-talet.
  Se tider

  Apoteket

  I Apoteket, med inredning från 1700-talet, fokuserar vi på julens kryddor så som saffran, ingefära, kryddnejlika, kardemumma, kanel och pomerans. Dessa köptes förr på apoteken och passade till både glögg, julbak och som läkemedel – inte minst under den kalla vintern.
  Se tider

  Guld- och silververkstaden

  Här har Gustaf Möllenborgs verkstad från 1850-talet använts som stomme, hans verkstad på Drottninggatan i Stockholm var en av de mest kända i Sverige på 1800-talet. Här arbetar guld- och silversmederna med att framställa både bruksföremål och vackra utsmyckningar.
  Se tider

  Sadelmakeriet

  Sadelmakarna var en stor yrkesgrupp under den tid när man färdades med häst och vagn och behövde remmar och seldon till hästarna. Man tillverkade även koffertar, etuier, klädsel och annan utrustning för vagnar. Här visar vi hur det kunde se ut på 1910-talet.
  Se tider

  Snickerifabriken

  Få inblick i möbelindustrin med hantverksmässig tillverkning av möbler av hög kvalitet! Här finns maskiner och verkstadsutrustning från snickerifabriker sekelskiftet 1900 fram till 1930-talet.
  Se tider

  Tapetserarverkstaden

  Upplev hur arbetet kunde se ut i en tapetserarverkstad runt sekelskiftet 1900, där man i huvudsak klädde om, reparerade stommar och utförde omstoppning av möbler.
  Se tider

  Gravörverkstaden

  På konst- och bruksföremål har gravyr använts som dekoration sedan mycket lång tid tillbaka. I Gravörverkstaden visas detta intrikata arbete som det kunde se ut i slutet av 1800-talet.
  Se tider

  Silverpressen

  På bottenvåningen i Guld- och silververkstaden finns den stora silverpressen, som effektiviserade och gjorde det billigare att tillverka stora mängder bruksföremål så som skedar, gafflar och knivar.
  Se tider

  Skomakarverkstaden

  Här visas hur skomakarens verkstad kunde vara utrustad på 1870-talet. Skomakarna var länge, tillsammans med skräddarna, den största yrkeskåren bland hantverkarna i städerna. De var ofta specialiserade på tillverkning av damskor, herrskor eller stövlar.
  Se tider

  Smedjan och skostallet

  Vid Seglora kyrka står en liten smedja som kommer från Uppland där den var en gårdssmedja på 1890-talet. Här utförde man mindre smidesarbeten för husbehov som lås, beslag, gångjärn och dörrhaspar.
  Se tider

  Koppar-, bleck- och plåtslageriet

  Denna verkstad visar hur det kunde se ut på 1920-talet när man arbetade med byggnadsplåtslageri, dekorativt kopparslageri och hushållsartiklar som hinkar och lyktor, vilket var bleckslagarnas specialitet.
  Se tider