Vi använder kakor (cookies) för att förbättra, mäta och analysera användningen av webbplatsen samt för besöksstatistik och marknadsföring.

Gymnasiet

Skolprogrammen anpassas efter årskurs, ämne och era individuella önskemål. Nedan kan ni läsa mer om de lektioner med pedagog som ni kan ta del av för att lära er mer om djur och natur, demokrati och historia.

 • Lektion på Baltic Sea Science Center

  28-29 september.
  Undrar ni också vad en forskare egentligen gör? Hur blir man expert på Östersjön? På Baltic Sea Science Center får ni träffa ett gäng riktiga Östersjöexperter.

 • Järv på Skansen Jonathan Lundkvist

  Kan vi jämföra djurs beteende med våra egna? Lär er mer om etologi genom föreläsning, diskussion och fältstudier.

 • Finns det fler giftiga ämnen nu än förr? Med fokus på Östersjön tar vi reda på vad som gör ett ämne till ett miljögift, vilka effekter de har i naturen och hur vi alla kan bidra till en giftfri miljö. Lektionen är kostnadsfri för skolor i Stockholms och Huddinge kommun.

 • I skenet av den sprakande brasan i Back-Mats stuga förflyttar vi oss 150 år tillbaka i tiden. Er klass får möta människorna som levde här och uppleva hur livet kunde se ut för en familj på landet i mitten av 1800-talet.

 • Fisk på Skansen Foto: Bo Jonsson

  ​Vi går på en rundvandring till fiskar‚ kräldjur och apor från olika ekosystem och tittar på beteendets betydelse för överlevnad och reproduktiv framgång.

 • Älg på Skansen Foto: Simon Lokko

  Hur många djur har du sett ute i naturen? I Sverige har vi många vilda djur som för oss människor kan vara svåra att få se. Kom hit och lär er mer om hur de har anpassat sig till olika livsmiljöer och utvecklat spännande beteenden.

 • Strömming på Skansen Foto: Mark Harris

  Vill du veta mer om hur klimatförändringarna påverkar Östersjön? Baltic Sea Science Center har tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet utvecklat den digitala läroportalen ”Vårt varmare hav”. Där hittar du undervisningsmaterial för gymnasiet om Östersjön och klimatet.

 • Bomullshuvudtamarin på Skansen-Akvariet Foto: Bo Jonsson

  Häng med till Skansen-Akvariet och upplev allt från regnskog till korallrev. Här får ni får lära er mer om de olika miljöernas biologiska mångfald och hur djuren anpassar sig till sina livsmiljöer.

 • Krokodilungar på Skansen-Akvariet Foto Bo Jonsson

  På Skansen-Akvariet möter vi exempel på levande djur från djurgrupper som utvecklats under jordens olika tidsåldrar.

 • Djurprat i akvariehallen, Skansen

  Hur påverkas Östersjön av oss människor och hur påverkas vi av havet? I Baltic Sea Science Center upptäcker vi livet under ytan och lär oss om de utmaningar som Östersjön står inför. Lektionen är kostnadsfri för skolor i Stockholms och Huddinge kommun.

 • Stadskvarteren på Skansen Foto: Cecilia Felix Caballero

  Med utgångspunkt i Skansens historiska miljöer undersöker vi hur det gick till när vi för hundra år sedan fick lika och allmän rösträtt. Ett ämne som är lika aktuellt nu som för 100 år sedan!

 • Historiebruk handlar om hur vi tolkar källor från det förflutna. Vad finns det för källor och hur använder vi dem? Vem är avsändare och vilka är mottagarna?

Digitala visningar